Selamat datang kepada semua pengunjung blog CUTE OVEN, SMALL KITCHEN. Diharap dengan kunjungan anda dapatlah kita berkongsi ilmu disamping menambah kenalan. Terima kasih atas kesudian bertandang ke sini.

Untuk makluman, di dalam blog ini sukatan cawan adalah menggunakan cawan metrik manakala sukatan sudu pula 98% adalah menggunakan sudu metrik.
Bagi yang sering bertanya apakah 'Tbsp' dan 'tsp'; 'Tbsp' = tablespoon & 'tsp' = teaspoon.

Friday 5 March 2010

KETAM MASAK LEMAK CILI PADI



KETAM MASAK LEMAK CILI PADI
Sumber : Naz@CUTE OVEN, SMALL KITCHEN
Bahan-bahan :
3 - 4 ekor ketam(disiang dan dibersihkan)
10 biji cili padi(ikut kepedasan yang diingini)
1 inci halia
1-2 inci kunyit hidup
2 batang serai(diketuk)
2 biji kentang(dikupas kulitnya dan dibelah 4)
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
Garam

Cara :
1. Tumbuk atau kisar cili padi bersama halia dan kunyit hidup.
2. Masukkan ke dalam periuk bersama ketam, serai, kentang dan air. Masak di atas api sehingga kentang sedikit empuk.
3. Masukkan santan dan garam. Biarkan hingga mendidih.
4. Rasakan garam dan masak kuah mengikut kepekatan yang diinginkan. Kalau pekat sangat, tambah sikit air.
5. Sedia dihidang.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...